Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   
   
   

Таско Ерменков /БСП/: Само с потупване по рамото не става

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Надявам се да е било лош превод, а не изказване на високопоставен американски представител, така коментира народният представител Таско Ерменков казаното от държавния секретар на САЩ Джон Кери при посещението му в България относно енергийната независимост на страната ни и изпращането на американски енергиен експерт тук. По думите на Ерменков, няма в света държава, която да не е енергийно зависима от поне една друга. В съвременния свят въпросът е държавите да са взаимноизгодно зависими, коментира Ерменков. Какво означава, че ще дойде американски експерт да ни подпомага, трябва ли всички родни консултанти и енергийни експерти да си скъсат дипломите и да идат хамали на гарата, попита още българският народен представител. Той обърна внимание и на акцента в разговорите на заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович в Москва за Южен поток, където за България не е ставало и дума. „Ние пак ли сме останали сами? И ще диверсифицираме какво и откъде?”, попита още Ерменков. Откъде ще може да вкарваме газ – в света находищата на газ не са навсякъде наоколо и не се вижда в обозримо бъдеще откъде ще можем да докарваме друг газ, освен руски, съвсем отговорно го заявявам, подчерта той. Ерменков допуска, че САЩ имат огромно желание да изнасят шистовия си газ, защото се оказал „не толкова евтин, колкото очакваха, залежите не са толкова големи, не са на толкова малка дълбочина, което оскъпява добивът и може би са стигнали до извода, че ако не си организират износа в Европа, балонът евтин шистов газ ще се спука”, прогнозира още Ерменков

По темата за националната ни сигурност, и в контекста на последните събития, Таско Ерменков е убеден, че макар и скъпо, граничното съоръжение трябва да бъде изградено и перспективно е по-добър вариант, отколкото командировани служители на границата. Проблемът е световен и на европейска солидарност – само с потупване по рамото не става, убеден е народният представител. Ерменков настоява българското правителство да направи нужните стъпки в ЕС, които да гарантират от една страна финансово обезпечение на нашите ангажименти за опазване външната граница на Европа и финансовото осигуряване на интеграцията на бежанците. Дезинтеграцията води до това, което видяхме в Париж. Лицемерната политика води до създаване на абсолютно изолирани общества и квартали, в които ислямизмът и фанатизмът няма как да не избуят, убеден е експертът. Той допълни, че нараства агресията на радикалния ислям, което няма общо с обикновените мюсюлмани, и може да доведе до война между цивилизации. Това са чисто военни операции, предвестник на пълномащабна война, която може да бъде пренесена на територията на Европа. Ето защо това съоръжение е необходимо. Но то е крайната мярка. Преди това е работата на специалните служби и всякакви упражнения за сливане на военни и цивилни спецслужи са удар върху националната сигурността на държавата, убеден е политикът. Той припомни, че по-рано днес в декларация от парламентарната трибуна БСП обвини управляващите, че са изпаднали в паника около справянето с бежанската вълна. Левицата поиска премиерът Бойко Борисов лично да поеме координацията за справяне с бежанския натиск, а ако е необходимо, президентът Росен Плевнелиев да свика Консултативния съвет по национална сигурност. Управляващите да преценят и дали да не увеличат финансирането на разузнавателните служби. Левицата призова патриотите и ксенофобите да не спекулират с темата.

Несъстоятелни са твърденията, че се закриват линии, защото били нерентабилни. Основната част на пътническите превози, в това число и железопътните, във всяка държава имат социални функции, коментира още в Сливен народният представител от Коалиция „БСП лява България” Таско Ерменков. Това са част от социалните ангажименти на държавата, които тя трябва да изпълнява и няма как да търси печалби, подчерта Ерменков. ЖП транспортът осигурява най-достъпен и най-евтин начин хората да се придвижват, да се отиде на работа, на училище, на лекар. Това засяга голяма част от населението, допълни още той. Ерменков изрази съмнение, че ставащото в железниците е стъпка към приватизация на пътническите превози, но тогава този транспорт няма да е със социална функция.

Ерменков коментира и разделянето на ДКЕВР на два състава с един общ председател Припомняме, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще бъде разделена на два специализирани състава - “Енергетика” и “Водоснабдяване и канализация”, които ще вземат самостоятелни решения в рамките на комисията. Това решиха  депутатите, които приеха на първо четене промени в Закона за енергетиката със 133 гласа “за”, един „против” и 19 въздържали се. По този начин ще се обръща повече внимание на ВиК сектора, който сега оставал на заден план според вносителите. Освен това те се надяват да се подобрят бързината и качеството на работа на регулатора. С цел повишаване на прозрачността законопроектът предвижда ограничаване на закритите заседания на комисията, като изключения ще има само в случаите, когато се оповестява защитена информация. Депутатите решиха срокът за предложения между първо и второ четене на законопроекта да бъде удължен от 7 на 14 дни. Разделянето на два състава с един председател няма да доведе до нищо друго, освен до хаос и блокиране на работата, законопроектът се приема прибързано и е много по-добре да се напише закон, на който да бъде отделено достатъчно време и да се изготви така, че да бъде приет от мнозинството. Към момента консенсус има единствено по отношение на избора на състава на ДКЕВР от Народното събрание, докато по всички други текстове има забележки, припомни депутатът от БСП. Не сме против прозрачността в комисията, но има други моменти, върху които да се помисли - занижени критерии за комисарите, вписаното в проектозакона, че те са длъжни да спазват конституцията. Всички са длъжни да я спазват, напомни Ерменков и изрази надежда, че между първо и второ четене на закона тези текстове ще се поправят, възможно е да се засили бройката на комисарите, които да се занимават с В и К проблематиката, за да си свършат работата  по ценообразуване, бизнеспланове и жалби, прогнозира още Таско Ерменков.

Таско Ерменков /БСП/: Само с потупване по рамото не става
   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес458
Вчера503
Тази седмица458
Този месец24184
Общо1424710

Powered by CoalaWeb