Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   
   
   

За Йордановден и в Сливен ще има мъжко хоро, температурите ще са от минус 6 до нулата

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Ритуалът ще бъде след литургията за големия християнски празник и ще се извърши във водите на река Новоселска, близо до попския блок. Това уточняват от сдружение „Свети Георги Победоносец” и допълват във фейсбук страницата си за мястото на събитието - при новия мост в кв. „Кольо Фичето”, под крепостта Туида

Според християнската религия, този ден е посветен на Кръщението на Исус Христос в река Йордан и е един от най-тържествените църковни празници. Смята се още за ден на светлината и просвещението. Отбелязва се от православния канон с празничен водосвет. След ритуалното кръщаване на водата свещеникът хвърля кръста в реката или в морето. Мъжете се спускат да го вземат. Народното поверие гласи, че ако реката е замръзнала - годината ще е здрава и благодатна, а всеки който се намокри в светените води не се разболява.Хорото е отражение на библейската притча за покръстването на Иисус Христос в река Йордан, като в момента на Светото кръщене небето се разтваря и Светият дух слиза на Земята като гълъб.

Традиционно, Богоявленски кръст ще се хвърли и в шадравана източно от Общината, съобщават от Сливенската митрополия. Кръстът ще бъде хвърлен от свещеник от храм „Свети Димитър”. Сливенският митрополит Иоаникий хърля на Йордановден кръста в морето в Бургас.

Богоявленски кръст ще бъде хвърлен и във водите на река Тунджа край село Самуилово.

Очакваните температури утре са от минус 6 до 0 градуса.

За Йордановден и в Сливен ще има мъжко хоро, температурите ще са от минус 6 до нулата
   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес321
Вчера2498
Тази седмица5911
Този месец14371
Общо1384832

Powered by CoalaWeb