Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   
   
   

Цени падат наполовина през януари

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

2 милиона българи ще плащат вече по-високи осигуровки, пресмята "Сега". Около 2 млн. българи ще плащат по-високи осигуровки през тази година, въпреки че осигурителната тежест не се увеличава директно. Това прави над 65 % от работещите. За първи път от много години минималните осигурителни прагове са увеличени в почти всички икономически сектори, тъй като държавата наложи административен ръст там, където работодатели и синдикати не постигнаха споразумение. Повече ще плащат и хората, които се осигуряват върху максималния осигурителен доход, както и земеделци и тютюнопроизводители, за които се вдига минималната осигуровка. Приходите за НОИ и НЗОК ще са за около 80 млн. лева месечно.

 

Точки сменят оценките на матурите, информира "Стандарт". Точки могат да заменят оценките на националното външно оценяване в училище. Според новия законопроект за училищното образование на изпитите след 7, 10 и 12 клас учениците могат да бъдат оценявани в точки, без те да се приравняват към шестобалната система. Същото ще важи и за изпита, с който учениците от 12 клас на професионалните школа придобиват професионална квалификация. В момента текат големи спорове около скалата, с която това приравняване се извършва, тъй като за тройка обикновено се взема доста ниският резултат от 23 точки. Според промените в закона една втора от текущите оценки в клас трябва да бъдат поставяни въз основа на проекти, които учениците изпълняват. Дипломите на учениците могат да имат и приложение на чужд език - английски, френски или немски.

 

Цени падат наполовина през януари, пише "Новинар". Цените падат следпразнично наполовина в големите вериги за дрехи, техника, мебели и козметика. До края на януари магазините се надпреварват във всевъзможни промоции, като хитови са евтините пуловери по 10 лв., намалени от 19,50 лв., мъжките ризи на промоционална цена от 20 лв.и дамските поли по 5 лв., показа проверка на „Новинар”. „Клиентите ни чакат януарските намаления, за да си купят ботуши с 60 процента по-евтино, защото знаят, че тогава сваляме цените, а не през декември”, обясниха от магазин за маркови обувки. Голям хит в момента са и различните машинки за фрешове и за печене без мазнина. Модерен уред за здравословно готвене може да се купи за около 200 лв. и с 5 години гаранция, ако платите до 18 януари. Ударни отстъпки до края на януари има и на козметиката и битовите стоки.

 

Сипваме евтини дизел и бензин, прогнозира "Монитор"

С по-евтини горива ще зареждаме автомобилите си и през тази година. Поне до края на 2015 г. шофьорите ще наливат бензин и дизел на същите цени, прогнозират експерти от петролния бизнес. Само за година най-масовият бензин А 95 е свил цената си с 14,34 на сто. Това на практика означава, че плащаме с 37 стотинки по-малко за всеки литър гориво в резервоара. Само за последната седмица цените са спаднали с 5 стотинки, което е 2,21 %. Средната цена, на която зареждаха вчера пътуващите по пътищата в страната, беше 2,21 лева, като стойността варираше от 1,98 до 2,32 лв./литър. Не е тайна, че на бензиностанциите по магистралата цените са малко по-високи. При дизела картината е аналогична, като там годишното поевтиняване е по-голямо – с 20,30%, което е над половин левче. Тенденцията и при нафтата е за поевтиняване. Само за последния месец от цената са изтрити 20 стотинки. За вчера средната цена беше 2, 12 лева, като в големите вериги стойността беше между 2,06 и 2,09 лева. За пропан-бутанът намалението за година е било с почти една трета, а от началото на 2015 г. течният автогаз струва под левче за литър. Средната цена на метана вчера бе 1,72 лева за килограм, като потребителите плащаха между 1,49 лв. до 2 лева за кг в зависимост от обекта, на който зареждат.

 

Кола уби бащата на топ адвокатка и избяга, пише "Труд"

Бащата на адвокат Ирен Савова - Иван Хаджипетков ( 75 г.) е блъснат и убит от неизвестен автомобил около 18,15 ч. на 9 декември м.г. на околовръстния път в Ихтиман. Новината не бе съобщена от полицията, но стана известна вчера, тъй като се коментира под сурдинка в града. Савова я потвърди лично пред „Труд" и добави, че 30 дни вече няма вест от разследването. То се води срещу неизвестен извършител на пътно-транспортно произшествие в ОДМВР -София, заявиха от ведомството. Те уточниха , че мощен камион или джип е ударил човека, който бил с колело и изчезнал. Издирването му засега било безуспешно. „Имам основателни съмнения, че смъртта на баща ми не е резултат на обикновена катастрофа. Часове преди нея мъж, който се представи за полицай, ме заплаши и направи опит да ме отвлече или поне да ме изведе от кантората сама. Ден преди това забелязах, че съм следена от непознат. Оттогава съм с охрана", сподели адвокат Савова. Тя е известна с това, че брани интересите на държавата в процесите за „царските" имоти и защитава бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.

 

Депутати дължат над 9 млн. лв. на банки, частни лица и фирми, брои "24 часа"

Над 9 млн. лв. дължат депутатите на банки, фирми и частни лица. Това става ясно от декларациите по Закона за конфликт на интереси, които вече са изцяло качени в публичния регистър. Един от най-задлъжнелите в това Народно събрание е Настимир Ананиев от Реформаторския блок. Той има две ипотеки в различни банки за 250 хил. евро и 125 хил. лв., кредитна карта с лимит 23 хил. евро и е взел заем от чуждестранно лице в размер на 20 хил. лв. Колегата му в РБ Румен Христов има кредит за 342 969 лв. и е взел 72 хил. лв. назаем от частно лице. Валентин Павлов от същата група, нашумял като зъболекаря на Силверстър Сталоун, е съдлъжник по кредит в размер на 995 хил. лв., взет от фирмата, в която той има 50% дялово участие - “ДЦ ЕО Дент” ООД. Тунчер Кърджалиев от ДПС пък освен два кредита - ипотечен и потребителски с начална стойност съответно 30 и 20 хил. евро, е солидарен длъжник и по кредит-овърдрафт в размер на 300 хил. лв. на фирмата си “Панацея” ЕООД.

Цени падат наполовина през януари
   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес189
Вчера1072
Тази седмица3050
Този месец21155
Общо1421681

Powered by CoalaWeb