Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   
   
   

Зимни празници в Мечкарево | Сливен

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Регионален фолклорен събор „Зимни празници - Мечкарево 2014” ще се състоят днес за петнайсета поредна година. Фолклорният събор е ежегоден и традиционно се провежда в село Мечкарево, общ. Сливен.

Заявка за участие са подали 22 състава от 18 населени места от общините Сливен, Ямбол и Нова Загора. Ще бъдат представени зимните фолклорни обичаи Игнажден, Бъдни вечер, Бабинден и др.

В рамките на събора се провеждат  конкурси за най-точно възпроизвеждане на зимен обред, за изпълнение на обреден танц и за обредни хлябове и сурвакници.

Участниците ще се оценяват от жури с председател д-р Владимир Демирев –етнолог от РИМ, членове: Иван Стоянов, зам.-директор на АНПТ Сливен, Станка Иванова – хореограф и Йорданка Таскова-председател на Сдружение „Читалища”.

Организирането и провеждането на събора цели стимулиране проучването на традиционната зимна обредност на локално и регионално равнище. Той е повод за опознаване и популяризиране на  фолклорната култура от младите и утвърждаването й като фолклорно наследство в съвременните културни процеси.

Организатори на събитието са община Сливен, кметството на с. Мечкарево и НЧ „Просвета-1925”.

Зимни празници в Мечкарево | Сливен
   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес171
Вчера1072
Тази седмица3032
Този месец21137
Общо1421663

Powered by CoalaWeb