Ние използваме технологията на "бисквитките", за да улесним използването на този сайт.

За реклама 0884409069  

   
   
   

Всеки шести от всички 240 депутати в новия парламент влиза с преференция

Детайли
AddThis Social Bookmark Button

Всеки шести от всички 240 депутати в новия парламент влиза с преференция Всеки шести от всички 240 депутати в новото 44-то НС е избран с преференция. Това става ясно от публикувания от ЦИК списък с всички кандидати за народни представители и получените от тях предпочитания на вота в неделя.

Така, точно 41 от мераклиите успяват да влязат в парламента благодарение на множеството преференции, с които са се изкатерили на челни от по-задните си позиции в листите, пише "Монитор".

Според Изборния кодекс рокадите на практика стават от второто място в листата надолу, тъй като водачът получава и всички бюлетини без отбелязана преференция. За да сработи пренареждането пък, съответният кандидат трябва да е бил посочен от поне 7% от избирателите на партията в района. Любопитното е, че повечето от депутатите, които влизат в НС по изричната воля на хората, са получили целенасочено предпочитание.

Само 17 от тях ги е огряла щастливата звезда и получават депутатско място по феномена 15/15, при който кандидатът е имал същия номер в бюлетината, както и съответната партия и така избирателите гласуват за него по инерция.

   
   
   
© КАНАЛ 6
Днес518
Вчера734
Тази седмица7858
Този месец16318
Общо1386779

Powered by CoalaWeb